Cumpara aur online - repede, sigur si la costuri minime
 Acvariu  Apa  Filtrare  Incalzire  Iluminare  Hrana  Pesti  Plante  Boli  Link-uri  Anunturi  Magazine  Tips Inregistreaza-te!
Acvaristica

Quick Links
Eco-BioSystem  |  Acvaristica @ Google  |  TOP 50 acvaristica                            7654235 vizitatori  
Catalog
  Pesti
  Plante
  Noutati
Articole
  Lista
  Noutati
Bursa
  Anunt nou
  Diverse
  Hrana
  Pesti
  Plante
User
  LOGIN
  Inregistrare
  Galerii foto
  Filme
Linkuri
  Romanesti
  Straine
  Parteneri
  Recomanda
Webring
  Lista
  Insciere
4933 utilizatori
inapoi prin webring inainte prin webring la intamplare prin webring
Killi.NET - Portal al grupului de specii Killi
In curand - Raci de acvariu
Acvariu
Introduceti pestii abia dupa cca 2 saptamani de la plantare ( la momentul acela mediul sa stabilizat suficient pentru o foarte buna adaptare a noilor veniti).

Model  de calcul al numarului de pesti ce pot sa traiasca corespunzator intr-un acvariu bineechilibrat:
Acvariu de 60 cm lungime, 30 cm latime si 35 inaltime:
Volum = L x l x h = 60 x 30 x 35= 63000(cm cubi)= 63 litri
Util veti folosi cca 57-60 litri, suprafata apei 1800 cm patrati.

La un astfel de acvariu se recomanda 4 somni de 15 cm, sau 2 carasi aurii de 12 cm sau un peste marin de 15 cm. Deci incercati sa alegeti bine pestii in scopul de a nu avea un acvariu suprapopulat in timp.


Apa
Nu utilizati corali in acvariile de apa dulce deoarece in timp ineractioneaza si cresc puternic duritetea.

Preferati in amenajare rocile bazaltice si granitice aceste a nu aduc modificari ale chimismului apei deoarece sunt inerte chimic.

Exista numeroase specii de pesti care necesita o apa dura ( Labeo, si majoritatea cichlidelor africane si a cichlasomelor).

De asemenea exista specii care necesita insa o apa extrem de moale (ramirezi, neoni, discus).
Si nu in ultimul rand nu uitati de pestii de apa salcie! Acestia necesita adaus de apa sarata (tetraodon, mollienisia, tilapia).

Valorile de duritate a apei se pot afla utilizand kituri frecvente in magazinele specializate.
Este recomandabila testarea cel putin odata la 2 saptamani a duritatiitemporare a apei.

Pentru unele specii de pesti este foarte indicata folosirea sarii ( 1 lingura la 10 litrii de apa). Este in schimb indicata doar sarea macra ( bruta - de salina sau obtinuta din mare ) - nu si cea de bucatarie care este iodata, aceasta fiind o adevarata "otrava" pentru pesti.

Multi acvaristi folosesc pentru a scadea pH-ul apei in acvariu turba. Totodata ea este folosita si la reproducerea diverselor specii de pesti ale caror icre sunt atacate des de mucegai.


Filtrare
Rezidurile organice din acvariu trebuiesc eliminate cu oricve pret, deoarece acestea intra in putrefactie si consuma oxigenul din apa modificand totodata si pH-ul apei.


Va recomandam:

Un articol de exceptie foarte util pentru toti cei careinca nu si-au construit inca un filtru exterior. Contine informatii foarte detaliate referitoare la materialele necesare precum si la modul de construire respectiv intretinere.

Autor: D-nul Traian Dobre

"Principiu de functionare
Pompa trimite apa curata din partea inferioara a filtrului in acvariu (recomand sa curga tangential la suprafata apei; astfel se aereaza si nu face zgomot; furtunul de plastic se poate fixa pe peretele interior al acvariului cu doua ventuze prevazute cu ureche). Cu ajutorul uneia sau mai multor (!) amorse - pe principiul vaselor comunicante - apa murdara trece din partea inferioara a acvariului (4-6 mm deasupra substratului) inpartea superioara a filtrului (aproximativ 1 cm deasupra straturilor filtrante). Amorsarea tevii se face prin scufundarea ei in acvariu, pana la eliminarea totala a aerului. Apoi, sub apa, se acopera capul scurt cu degetul, se scoate din acvariu si se introduce in filtru.
Atentie! Nu se va lua degetul de pe gaura, decat dupa scufundarea capatului scurt in apa din filtru.
Atentie! Capatul lung al tevii nu trebuie scos de sub apa in timpul amorsarii sistemului. Daca aerul patrunde in amorsa, apa nu mai curge."


Hrana
 • hrana
 • - trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura" si nu din culturi special create in scopul producerii de hrana
 • hranirea
 • - trebuie safie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitati hranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-vaca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta; se recomanda in orice caz - spalarea hraneivii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creind un mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenului din apa)


  Incalzire
  1. Preferati utilizarea unui incalzitor cu termostat care sa aibe si o putere suficienta pentru a incalzi acvariul pana la minim 27-28 grade celsius.
  2. Pentru acvarii cu o lungime de peste 90 cm este recomandata utilizarea a doua incalzitoare in scopulde a nu avea variatii mari de temperatura in bazin.
  3. Este recomandat ca incalzitorul sa fie situat in curentul de apa creat de un filtru intern realizandu-se astfel o omogenizare termica in acvariu.
  4. Nu supraincalziti un acvariu, cumparati un incalzitor al carui putere sa fie raportata la volumul bazinului.
  5. Un acvariu cu volum mare prezinta de asemenea si o stabilitate termica marita din cauza volumului mare de apa, variatiile fiind minore in raport cu cele din exteriorul acvariului.


  Boli


  Va recomandam:

  Un articol de exceptie foarte util pentru toti cei care inca mai au probleme cu prevenirea bolilor. Contine informatii interesante referitoare la problemele care pot aparea la capitolul sanatatea pestilor cauzate de hranirea cu tubifex sau din neglijenta fata de unele reguli referitoare la prevenirea bolilor.

  Autor: D-nul Traian Dobre

  "In ciuda pericolului pe care-l reprezinta, tubi continuasa fie hrana preferata de crescatorii romani, pentru pesti. Ca isi omoara pestii, este treaba lor. Dar ii nenorocesc si pe cei care cumpara pesti de la piata, hraniti cu tubi. Tubi ajuta, intr-adevar, la cresterea puilor, dar duce si la pierderea intensitatii culorilor viitorilor adulti. Nutrientii continuti (hemoglobina, vitamine, minerale etc) sunt inferiori altor forme de hrana vie."  Prevenirea imbolnavirii pestilor:
 • hrana
 • - trebuie sa fie variata continand toti principii alimentari (glucide,lipide proteine,vitamine) si sa fie cat mai diversificata astfel incat pestii sa o poata aprecia si sa o consume cu placere, de buna calitate, tinuta in medii uscate si recipiente ermetice (in cazul hranei uscate) - evitati sub orice forma administrarea de hrana compromisa; atentie la hrana vie - este foarte des purtatoare de paraziti in special daca provine din "natura"si nu din culturi special create in scopul producerii dehrana
 • hranirea
 • - trebuie safie regulata, intr-un mod care sa permita consumul acesteia in totalitate (nu administrati deodata prea multa hrana, evitati hranirea in zone ale acvariului unde aceasta nu poate fi consumata integral); evitatihranirea la ore foarte tarzii (inainte de trimiterea la culcarea "copiilor") pentru ca aceasta sa fie consumata integral; asigurati-vaca cantitatea administrata zilnic este totodata suficienta;se recomanda in orice caz - spalarea hranei vii inainte de administrarea in acvariu; hrana congelata este de preferabil sa fie si ea la randul ei spalata inainte de administrare - cubuletzele congelate se tin sub apa curgatoare (robinet) deasupra unor site, pana la disparitia completa a ghetii; tubifex-ul tocat marunt - se recomanda de asemenea sa fie spalat la apa curenta (robinet) pentru a spala astfel materialele organice care nu ar fi consumate si s-ar raspandi in apa acvariului, alterand-o si creindun mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor si a infuzorilor (infuzorii in cantitate rezonabila sunt de dorit pentru a hranii alevini, insa indivizii adulti nu sunt incantati de norii de infuzori - creeaza stress si mancarimi, precum si lipsa oxigenuluidin apa)
 • apa
 • - trebuie schimbata regulat in proportie de ~25%; cantitatea noua de apa introdusa trebuie sa fie statuta, pe cat posibil si aerata pe perioada cat a stat - recomandat minim 1 zi in cazul in care nu a fost aerata; apa nou introdusa in acvariu trebuie sa aibe aceeasi temperatura cu apa din acvariu, pentru a evita socul termicprovocat incazul introducerii in acvariu - recomandat - sa fie depozitata intr-un spatiu cu temperatura aproximativ identica cu cea a apei din acvariu- verificati temperatura acesteia comparativ cu cea a apei din acvariu inante de adaugare
 • temperatura
 • - trebuie neaparat sa va asigurati ca aceasta este stabila in timpul zilei - recomandare: folositi capace la acvarii (reduceti evaporarea, mentineti o temperatura relativ stabila), incalzitoare cu termostat - asigurativa ca temperatura pe care o aveti in acvariu corespunde intervalului de temperatura suportat/recomandat pentru toatespeciile de pesti si plante din acvariu
 • carantina
 • - impuneti o carantina pentru pestii, plantele sau altor vietati (crustacee) care le cumparatidin surse prea putin cunoscute - se intampla si la case mai mari ca indivizii vanduti sa nu fie sanatosi sau purtatori a vreunui parazit ori a vreunei boli
 • accessorii
 • - in cazul in care aveti mai mult de un acvariu (si ar cam trebui sa aveti - nu uitati de bazinul de carantina) - folositi pentru fiecare in parte accesorii dedicate - termometre, filtre si in special cate unn minciog/plasa - nu le amestecati intre ele si nu folositi aceeasi plasa lamai mult de un singur acvariu - riscati sa infectati fiecare bazin

  In cazul lipsei de oxigen:
  sindrom - pestii inoata pe o parte, apatie, bronchiile sunt puternic deschise, casca gura dupa aer.
  remedii - schimbatul partial al apei, curatarea filtrului, marirea cantitatii de aer care este pompata in acvariu
  masuri preventive - filtru proportionat la cantitatea totala de apa din acvariu, mentinerea unei temperaturimai mici in acvariu, in limita temperaturii suportate de speciile aflate in el, evitarea supraalimentarii, iluminare mai ridicata pentru a evita intrarea in putrefactie a plantelor precum si stimularea fotosintezei, introducerea mai multor plante in acvariu.


  Acvariu  |  Apa  |  Filtrare  |  Incalzire  |  Iluminare  |  Hrana  |  Pesti  |  Plante  |  Boli  |  Link-uri  |  Anunturi  |  Magazine
  Despre noi  |  Contact
  Acvaristica Webring este o proprietate a ACVARISTICA.COM. Copyright ©2002 - 2005 Acvaristica.COM. Termeni si conditii.
  SEO Administrator