Cumpara aur online - repede, sigur si la costuri minime
 Acvariu  Apa  Filtrare  Incalzire  Iluminare  Hrana  Pesti  Plante  Boli  Link-uri  Anunturi  Magazine  Tips Inregistreaza-te!
Acvaristica

Quick Links
Eco-BioSystem  |  Acvaristica @ Google  |  TOP 50 acvaristica                            7565352 vizitatori  
Catalog
  Pesti
  Plante
  Noutati
Articole
  Lista
  Noutati
Bursa
  Anunt nou
  Diverse
  Hrana
  Pesti
  Plante
User
  LOGIN
  Inregistrare
  Galerii foto
  Filme
Linkuri
  Romanesti
  Straine
  Parteneri
  Recomanda
Webring
  Lista
  Insciere
4933 utilizatori
inapoi prin webring inainte prin webring la intamplare prin webring
Killi.NET - Portal al grupului de specii Killi
In curand - Raci de acvariu
"Neolamprologus boulengeri" (Steindachner, 1909)
Ihtiologul Steindachner a descris aceasta specie pe lānga alte cinci, pe care i-au adunat familia Horn īn anul 1908 in lacul Tanganjika ca fiind Julidochromis boulengeri. Aceasta descriere a fost contestata de catre Poll īn 1946, considerānd ca cele cinci specii sunt de fapt puiet ale altor specii. Mai tārziu īn 1956 a presupus ca sunt identice cu Neolamprologus becqui (descoperit de Boulenger īn 1899). Īn reviziuirea sa despre bibanul colorat din lacul Tanganjika a corectat ideea, reintroducānd bibanul colorat īn familia Neolamprologus.

Mayer si colaboratorii sai au publicat īn acelasi an descrierea unui ciclid considerat necunoscut pe care l-au numit Lamprologus kiritvaitbai. Īn scurt timp a iesit la iveala ( Staeck 1988 ) ca acel biban colorat este de fapt Neolamprologus boulengeri si ca noua descriere prin urmare nu a fost valabila. Primele exemplare din aceasta specie au fost comercializate īn Germania īn 1985 ca pesti ornamentali de acvariu.

Masculii din Neolamprologus boulengeri pot sa ajunga īn acvariu la o lungime de 7 cm. Īn schimb femelele ramān cu mult mai mici si cresc pāna la 5 cm. Īn afara de aceasta deosebire ca aspect fizic nu exista deosebiri īn proprietati fizionomice care ar fi vizibile pentru a determina fara īndoiala genul pestelui.

Culoarea de baza a Neolamprologus boulengeri este de un maro deschis. Īn regiunile de pe spate si de pe mijlocul corpului exista o linie longitudinala de pete īnchise dispuse vis a vis, adeseori pot fi contopite care pot alcatui linii perpendiculare neregulate sub forma de nor.
Proprietatea cea mai importanta de culoare a acestei specii alcatuieste o pata mare neagra pe īnnotatoarea de pe spate. Īnnotatoarele inferioare sunt galbui iar īnnotatoarele de pe partea superioare sunt negre. Restul īnnotatoarelor sunt gri ce bat spre negru de fum.

   
 • Habitatul
  Habitatul natural al Neolomprologus boulengeri sunt vaile nisipoase a lacului Tanganjika. Originea exacta a exemplarelor tip sunt necunoscute. Al doilea loc de provenienta unica exacta se gaseste īn jurul orasului Kigoma, care este situat īn partea nord estica a apelor ce apartin Tanzaniei.


 • Modul de trai
  Este asemanatoare ca si la majoritatea pestilor. Īn ape de tarie mijlocie cu o valoare de pH īn domeniul bazic. Neolomprologus boulengeri apartine ciclidelor, folosind scoicile goale a melcilor. Fundul acvariului se acopera cu un strat de nisip pāna la 5 cm, peretele din spate se prevad cu pietre potrivite, unele prevazute cu gauri pentru a le asigura locuri de ascunzis.


 • Pe stratul de nisip se aseaza si scoici goale. Masculii au intentia sa ridice īn stratul de nisip o movilita de aproximativ 30 cm, īn mijlocul careia pot sa fi dispuse pāna la 3 case de scoici goale. De cele mai multe ori carcasele molustelor sunt plasate cu deschiderea īn sus pe vārful unei movilite, fiind īngropat īncāt doar deschizatura ramāne vizibila. Activitatea īngroparii este preluata īnainte de toate de femela pentru care aceasta utilizeaza doua tehnici si anume saparea si scoaterea nisipului. Spre deosebire de celalalte ciclide, scoicile goale servesc īn exclusivitate femelelor pentru somn si adapost. Īn cazul primejdiilor parasesc teritoriul lor pentru a cauta adapost īn fisurile rocilor.

 • Cresterea artificiala
  Īngrijirea speciei nu este dificila. Femelele pot sa depuna peste 60 de icre, cavitatea din scoica abia este suficienta pentru depunerea unei transe de icre. Adeseori de aceea se pot vedea o parte din icre care se gasesc pe deschiderea scoicii. Femela preia īngrijirea pe cānd masculul apara habitatul comun. Dupā depunerea icrelor agresivitatea parintilor creste si nu prezinta timiditate fata de māna īngrijitorului si ataca muscānd māna acestuia. La īnceput pestii tineri au o culoare perfecta de camuflaj, īncāt abia pot fi observati pe nisip. Desi sunt minusculi cresc alaturi cu larvele crabului salin.
 • Acvariu  |  Apa  |  Filtrare  |  Incalzire  |  Iluminare  |  Hrana  |  Pesti  |  Plante  |  Boli  |  Link-uri  |  Anunturi  |  Magazine
  Despre noi  |  Contact
  Acvaristica Webring este o proprietate a ACVARISTICA.COM. Copyright ©2002 - 2005 Acvaristica.COM. Termeni si conditii.
  SEO Administrator