Cumpara aur online - repede, sigur si la costuri minime
 Acvariu  Apa  Filtrare  Incalzire  Iluminare  Hrana  Pesti  Plante  Boli  Link-uri  Anunturi  Magazine  Tips Inregistreaza-te!
Acvaristica

Quick Links
Eco-BioSystem  |  Acvaristica @ Google  |  TOP 50 acvaristica                            7717607 vizitatori  
Catalog
  Pesti
  Plante
  Noutati
Articole
  Lista
  Noutati
Bursa
  Anunt nou
  Diverse
  Hrana
  Pesti
  Plante
User
  LOGIN
  Inregistrare
  Galerii foto
  Filme
Linkuri
  Romanesti
  Straine
  Parteneri
  Recomanda
Webring
  Lista
  Insciere
4933 utilizatori
inapoi prin webring inainte prin webring la intamplare prin webring
Killi.NET - Portal al grupului de specii Killi
In curand - Raci de acvariu
Glo Fish - Branchydanio rerio fluorescent
Monte Westerfield profesor de biologie si director al "Zebrafish International Resource Center" la University of Oregon in Eugene - "Zebrafish have been used for years for toxicology and water pollution studies, and researchers have been making transgenic zebrafish for about 20 years" - adica: "Zebrele (Branchydanio rerio) au fost folosite ani de-a randul pentru studii toxologice si de poluare a apei, iar cercetatorii au creat Zebre transgenice de aproximativ 20 de ani incoace".
(sursa: Zebrafish May Be Toxin Detectors - de Lisa Cornwell - Associated Press, Decembrie 26, 1999)

 • NUS
  Idea care a stat la baza crearii acestui "mutant" a fost necesitatea introducerii in testele de apa a unor tehnologii care sa permita determinari rapide si foarte sensibile a incarcarii apei cu diverse substante poluante si metale.
  Universitatea Nationala din Singapore (NUS), mai precis cercetatorul Zhiyuan Gong, a creat acest pestisor fluorescent prin injectarea unor gene de la anemonele marine, corali sau meduze in icrele de Brachydanio rerio inainte de eclozare. ( procedeu descris schematic) Urmatoarele exemplare de Zebre fluorescente au fost insa obtinute prin inmultirea pe cale naturala a exemplarelor obtinute proteina fluorescenta fiind dobandita genetic de generatiile noi.

  Deocamdata s-au produs doar doua linii coloristice: rosie si verde, insa Zhiyuan Gong sustine ca a produs chiar Zebre care aveau cinci culori fluorescente, fiecare culoare indicand presenta in apa a unui alt poluant.
  Pe langa Zebre se pot modifica genetic si crapii sau carasii aurii pentru a avea diferite culori fluorescente. Momentan se lucreaza la producerea unor indivizi a caror fluorescenta si culoare sa fie dependenta de temperatura
 •    
  Glo Fish - poze : www.glofish.com                     
  apei. In cazul unei reusite, aceste exemplare vor fi folosite ca si indicatoare de temperatura.
  (sursa: Zebra Fish as Pollution Indicators, Research in NUS)

 • De ce Branchydanio rerio?
  Se inmulteste foarte usor si este foarte prolific.Acest pestisor provine din râul Gange (India) deci fiind comun in aria in care urma a fi introdus spre cercetare a fost un candidat potrivit.


 • Diferentele "Glo Fish" - Zebre
  Inafara de fluorescenta specifica primului, se zice ca nu ar fi diferente intre acestia. Tot ce inseamna conditii de mediu, crestere si durata de viata se pare ca nu sunt diferente semnificative. Totusi exista zvonuri ca Glofish creste ceva mai mic si ar fi mai putin prolific. Unii sustin ca ar fi in totalitate steril, fapt infirmat insa de numarul crescand al exemplarelor pe piata si al pretului relativ mic de vanzare, care in SUA este undeva intre 5$ si 10$ in functie de zone.


 • Pestisor cu copyright - © Yorktown Technologies of Texas
  Yorktown Technologies of Texas este detinatorul licentei pentru producerea si vanzarea acestui nou "pet". Comercializarea lui este facuta de doi distribuitori autorizati, si anume: 5-D Tropical si Segrest Farms. NUS a vandut licenta pentru comercializare urmand sa aibe propria cota parte din fiecare exemplar vandut. Anuntul oficial al acestui nou produs pe piata animalutelor de companie a fost facut la sfarsitul anului 2003, pretul initial propus pentru vanzarea pe piata fiind de 5$. Este interzisa reproducerea variantei fluorescente a Zebrei cu scopul vanzarii fiind interzisa vanzarea indivizilor care nu au fost cumparati prin filera oficiala de distributie.


 • Retineri majore
  Exista retineri majore in randul multor tari de a permite introducerea pe piata proprie a acestor noi pestisori inofensivi. Majoritatea acestora nu permit acest lucru din motive etice pentru a evita crearea de precedente.
  California este singurul stat SUA care nu a acceptat acest nou produs.
  Canada a interzis la randul ei introducerea lui pe piata interna, pornind o vanatoare de "vrajitoare" in descoperirea si izolarea exemplarelor deja importate. Indivizii gasiti trebuiesc a fi pusi in carantina timp de pana la 6 luni conform legiilor care reglementeaza importul de material biologic modificat genetic. Acesta a fost probabil si motivul pentru care primele importuri au fost facute fara aceste avize. Este ireal si neprofitabil sa importi pestisori de acvariu pe care urmeaza sa ii izolezi 6 luni inainte de a putea fi pusi in vanzare. Cei care incalca aceasta lege risca o amenda de pana la 300.000$CAN si 6 luni inchisoare.
 •    
  Glo Fish - poze : www.glofish.com                     
  Singapore - statul in care a fost creat acest pestisor, nu a consimtit inca acceptarea acestuia pe piata interna.
  Taiwan - se pare ca pestisori fluorescenti ar fi fost deja disponibili pe piata chiar inainte de lansarea pe data de 05.Ianuarie.2004 din SUA.

 • Fluorescenta
  Pentru a accentua fluorescenta acestui pestisor de acvariu este necesara o sursa de lumina fluorescenta sau de lumina neagra. Pe timpul zilei fluorescenta se face simtita prin luciul si lumina mai puternica pe care acesti pestisori o reflecta comparativ cu Zebrele normale.


 • Link-uri utile si bibliografice
  GloFish homepage
  Ce poate urma in cazul unui succes in acceptarea pe piata mondiala (example)
  TK-1 vandut deja in Taiwan 2003
  Document care contine o poza comparativa a Zebrei clasice, rosii, portocalii, galbene si verzi (pag. 3)
  link-uri despre GloFish pe Google

 • Comentarii ale acvaristilor
  Comentariile dumneavoastra referitoare la continutul acestui material le puteti adresa la news@acvaristica.com cu mentiunea daca aceptati sau nu sa fie publicat in lista de comentarii. Multumim.

 • Dezbateri pe tema Zebrei fluorescente:
  Discutie intre forumistii acvaristi - GloFish - pe forum.acvariu.ro

  Comentarii sosite pe adresa noastra:
  - faceti toate demersurile pt ca acest pestisor sa ajunga si la noi in tara
  - in mod evident nu pot fi de acord cu asemenea practici
  - este bine sa avem retineri de la asemenea practici; sa lasam pesti asa cum au fost lasati de natura; nu mai incurajati asemenea practici

  Deocamdata au fost exprimate doar 3 pareri iar rezultatul este:
  1 vot pentru a introduce si la noi in tara
  2 voturi pentru a se inceta aceste interventii in natura din partea noastra

  Glo Fish este marka inregistrata a firmei Yorktown Technologies of Texas
  Acvariu  |  Apa  |  Filtrare  |  Incalzire  |  Iluminare  |  Hrana  |  Pesti  |  Plante  |  Boli  |  Link-uri  |  Anunturi  |  Magazine
  Despre noi  |  Contact
  Acvaristica Webring este o proprietate a ACVARISTICA.COM. Copyright ©2002 - 2005 Acvaristica.COM. Termeni si conditii.
  SEO Administrator