Cumpara aur online - repede, sigur si la costuri minime
 Acvariu  Apa  Filtrare  Incalzire  Iluminare  Hrana  Pesti  Plante  Boli  Link-uri  Anunturi  Magazine  Tips Inregistreaza-te!
Acvaristica

Quick Links
Eco-BioSystem  |  Acvaristica @ Google  |  TOP 50 acvaristica                            7717612 vizitatori  
Catalog
  Pesti
  Plante
  Noutati
Articole
  Lista
  Noutati
Bursa
  Anunt nou
  Diverse
  Hrana
  Pesti
  Plante
User
  LOGIN
  Inregistrare
  Galerii foto
  Filme
Linkuri
  Romanesti
  Straine
  Parteneri
  Recomanda
Webring
  Lista
  Insciere
4933 utilizatori
inapoi prin webring inainte prin webring la intamplare prin webring
Killi.NET - Portal al grupului de specii Killi
In curand - Raci de acvariu
Tubifex, hrana cea mai periculoasa pentru pesti!
Boli care se trateaza si boli care nu se trateaza   -  autor:  D-nul Traian Dobre

Inainte de a va prezenta bolile transmise de tubi si dezastrul produs in acvariu, va voi oferi cateva date despre acest vierme deosebit de periculos pentru pestii nostri.

Denumire stiintifica
Denumire prescurtata
Clasa
Familia
Habitat
       Tubifex tubifex
Tubi
Oligochaeta
Annelidae/Tubificidae
Traieste in cele mai imputite si poluate ape, in sedimente in care prospera virusi, bacterii, mucegaiuri etc.

In ciuda pericolului pe care-l reprezinta, tubi continua sa fie hrana preferata de crescatorii romani, pentru pesti. Ca isi omoara pestii, este treaba lor. Dar ii nenorocesc si pe cei care cumpara pesti de la piata, hraniti cu tubi. Tubi ajuta, intr-adevar, la cresterea puilor, dar duce si la pierderea intensitatii culorilor viitorilor adulti. Nutrientii continuti (hemoglobina, vitamine, minerale etc) sunt inferiori altor forme de hrana vie.

Exista doua tipuri: tubi rosu si tubi negru, care este mult mai periculos, pentru ca prezinta rezistenta sporita la tratamentele de indepartare a factorilor patogeni. Din pacate, la noi, se gaseste la piata numai varietatea neagra (o nuanta de rosu inchis)!

       

Pesti morti sau mutilati

Cei mai multi crescatori de pesti din Romania au impresia ca, daca spala 4-5 zile viermii cu apa proaspata, iar in acvariu pun o lingura cu sare de bucatarie (fara iod!) la zece litri de apa, scapa de boli. Se inseala amarnic! Fara exceptie, toti cei care isi hranesc pestii cu tubi se aleg cu o epidemie mortala in acvariu, mai devreme sau mai tarziu. Pestii infestati ajung la piata, iar de acolo in acvariul nostru, unde bolile ne distrug acvariul! Ne doare sufletul (si buzunarul!), cand apare motalitatea sau unii pesti raman fara inotatoare, mutilati. Pagubele produse unui acvarist amator se pot ridica la milioane de lei! Iata de ce Protectia Consumatorului ar trebui sa se implice, iar la vanzare sa ramana numai pestii sanatosi. Mai mult, vanzarea tubifexului sa fie interzisa (!).


Ce facem in caz de epidemie?

Pestii. Cei morti sau care dau semne de boala/moarte trebuie scosi imediat si aruncati. Mariti concentratia de sare la o lingura pentru fiecare zece litri de apa. Adaugati verde malachit (solutie preparata din comert), cate 40 de picaturi pentru fiecare zece litri de apa. Dupa 3-4 zile, se schimba apa, se adauga sare in concentratia mentionata si tripaflavina, cate 30-40 picaturi la fiecare zece litri de apa. Dupa alte 3-4 zile, se schimba apa, se adauga o lingurita cu sare la zece litri de apa. Daca in urmatoarele 10-15 zile pestii nu mai prezinta simptome de boala, fiti fericiti! Ati scapat ieftin! Din nefericire, de cele mai multe ori, parazitii/bacteriile rezista la aceasta prima tentativa. Acum incepe cosmarul!

Nota!  Pentru imbaierile de lunga durata, pentru a nu mai folosi separat diferite substante, puteti cumpara de pe piata solutii complexe aduse din import. Sunt cam scumpe, dar au eficacitate mare.

Toti pestii se scot din acvariu si se supun succesiv mai multor imbaieri de scurta durata (BS), de exemplu intr-un borcan, cu aerare puternica:
1.    in solutie de sare de bucatarie fara iod (!), o lingurita cu varf (15-20 gr) la un litru de apa, timp de 10-30 de minute;
2.    in solutie de verde malachit, 30-40 de picaturi (1 gr) la un litru de apa, timp de 25-30 de minute;
3.    in solutie de tripaflavina, 30-40 de picaturi (1 gr) la un litru de apa, timp de 30 de minute.

Atentie! Multe specii de pesti care se inmultesc prin icre - tetra, gurami etc. - nu se vor tine in sare mai mult de 10-15 minute.
Viviparii - moli, gupi etc - rezista pana la 30 de minute.
Exemplarele grav bolnave nu vor rezista tratamentului si vor muri.

Dupa BS, pestii vor fi tinuti in carantina, intr-un alt acvariu decat cel in care s-a produs imbolnavirea, timp de 3-4 saptamani, fara filtru, doar aerat, cu temperatura apei ridicata la 28-30 de grde Celsius. In aceasta perioada, se vor face imbaieri de lunga durata (BL): se va pune sare, o lingura la fiecare zece litri de apa; de asemenea, cate 30-40 picaturi de verde malachit la fiecare zece litri de apa. Dupa 3-4 zile, se schimba apa, se adauga sare in concentratia mentionata si tripaflavina, cate 30-40 picaturi la fiecare zece litri de apa. Dupa alte 3-4 zile, se reia seria BS, in borcan. Apoi, pestii se pun din nou in acvariul de carantina, dezinfectat si spalat bine. In apa se adauga numai sare, o lingurita la fiecare zece litri de apa (aceasta-i concentratia normala si pentru un acvariu cu pesti sanatosi, nu mai mult!). Apa se schimba la 3-4 zile.
Urmariti cu atentie starea pestilor in perioada de carantina. Orice exemplar prezinta semne de boala (le voi mentiona mai jos) trebuie scos imediat si aruncat. Altfel, riscati ca epidemia sa revina. Tineti minte ca sunt multe boli care nu se trateaza cu nimic!

Atentie! La fiecare schimbare de apa/etapa de tratament, adaptati intai pestii la apa proapata (fara clor!). In caz contrar, va treziti cu mortalitate din cauza schimbarii bruste a aciditatii si/sau temperaturii!

Acvariul in care s-a declansat epidemia trebuie dezinfectat cu solutie de formol 10%, timp de 20-30 minute. Turnati cel mult 1-2 litri de formol in acvariu (oricat de mare ar fi) si, cu o carpa sau burete, umeziti peretii interiori la fiecare 5 minute. In final, spalati vasul cu apa din abundenta (sub dus), pana cand dispare complet mirosul specific de formol. Se lasa 8-10 zile uscat, fara apa.
Substratul (nisip sau/si pietris) se spala in cateva ape, apoi se fierbe aproximativ o ora - o ora si jumatate, timp masurat de la inceperea fierberii.
Plantele si melcii se arunca, fara exceptie!
Elementele de decor pot fi sterilizate in formol si, apoi, bine spalate.


Prevenirea imbolnavirilor

Mentinerea conditiilor de viata este deosebit de importanta - calitatile fizice si chimice ale apei, temperatura optima, filtrare etc.
Plantele noi. Se spala sub jet de apa, timp de 10-20 minute, apoi se supun la bai de lunga durata. Nu este o gluma! In urma cu cateva luni, eu m-am ales cu o epidemie urmata de mortalitate, din cauza a doua plante cumparate din Piata Obor. Fusesera tinute in acvarii, la un loc cu pesti hraniti cu tubi (!).
Pestii. Cea mai importanta regula este sa nu cumparati niciodata pesti care se afla la un loc cu altii care prezinta semne de boala sau sunt morti. Indiferent de unde luati pestii, chiar daca vi se garanteaza de un prieten ca sunt sanatosi, puneti-i in carantina si tratati-i ca si cum ar fi bolnavi. Daca sunt sanatosi cu adevarat, vor rezista tratamentului.
Hrana. Feriti-va de tubi! In strainatate, tubi (numai varietatea rosie!) sunt tratati impotriva bolilor, chiar supusi la ultraviolete si congelati la minus 40 de grade Celsius. Si totusi, unii agenti patogeni rezista si imbolnavesc pestii(!). Intrati pe Internet si veti vedea ca cei mai multi crescatori occidentali nu recomanda tubi. Pentru ca, in Vest, protectia consumatorului il nenoroceste pe cel care vinde pesti bolnavi! Va recomand sa folositi numai hrana preparata industrial, pentru ca e tratata anti-bacterii si prelucrata termic. In cel mai rau caz, produce unele mucegaiuri, de care scapati usor, adaugaund in apa (pe langa sare) 30-40 de picaturi de verde malachit, pentru fiecare zece litri de apa. In plus, hrana preparata industrial contine toate elementele necesare cresterii si dezvoltarii pestilor. Prezinta si avantajul ca viitorii adulti au un colorit mai viu, chiar daca puii cresc mai greu. Macar sunt sanatosi! Daca vreti neaparat sa dati si hrana vie, alta decat tubi, e bine sa o cresteti acasa, in medii sterile. Dar nu tubi!
Melcii. Sunt purtatori perfecti ai multor boli si nu pot fi tratati. Deci, este bine sa va feriti si de melci!


Simptome generale de boala

Depistarea unei stari de boala se face urmarind zilnic comportamentul pestilor nostri. Orice schimbare trebuie sa ne alerteze, cand pestii:
-    isi tin inotatoarele lipite de corp;
-    isi schimba culoarea, iar pe suprafata corpului sau inotatoarelor apar chisti sau ulcere, pete intunecate sau alburii, isi pierd solzii, inotatoarele se albesc si/sau se faramiteaza;
-    inoata neregulat, in cerc sau cu miscari bruste, fac salturi in afara acvariului sau inoata molatic, isi pierd echilibrul, se culca pe o latura, plutesc la suprafata apei cu burta in sus sau raman culcati pe substrat;
-    respira greu, la suprafata apei;
-    se freaca tot timpul de plante sau substrat, in special de pietre;
-    nu se hranesc, slabesc si stau izolati de celelalte exemplare;
-    au abdomenul balonat, solzii zbarliti, ochii umflati sau chiar dispar din orbita;
-    au osatura deformata (sira spinarii si/sau cap).
Este doar o enumerare a manuifestarii diferitelor forme de boala. Mentionam ca stabilirea cu exactitate a diagnosticului se poate face numai intr-un laborator specializat sau acasa, cu ajutorul unui microscop. Abia atunci putem sti cu exactitate ce tratament putem aplica. Altfel, bajbaim si pestii ne mor unul dupa celalalt!


Cateva boli mortale
Boli Petelor negre, punctelor negre, tetracotylaza, clinostomiaza.
Paraziti   Viermi sau metacercarii trematodelor digene.
Simptome   Pe corp si inotatoare apar pete/puncte negre.
Tratament   Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.
Boala Septicemie hemoragica, asemanatoare (posibil identica) cu hidropizia crapului.
Agent patogen   Inca nu se stie bine.
Simptome   Eruptie de pete sangerii, abdomen umflat, ochi proeminenti, solzi zbarliti, anus inflamat, pesti molatici, nu reactioneaza la stimuli, refuza hrana, in final mor.
Tratament   Incercati cu Cloramfenicol insolubil, 1 gr pisat zilnic si administrat o data cu hrana, timp de 8-10 zile sau BL in Cloramfenicol solubil, 100 mgr la 1 litru de apa. Cel mai sigur este sa aruncati pestii bolnavi, iar tratamentul sa-l aplicati numai celor fara urme de boala.
Boala Micobacterioza
Agent patogen   Microorganisme din grupa mycobacteriilor.
Simptome   Refuza hrana, slabire accentuata, pesti molatici care se ascund in colturi intunecoase, piele laptoasa, inotatoare fragmentate, ulceratii cu noduli.
Tratament   Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.
Boala Limfocistioza
Agent patogen   Virus.
Simptome   Pe corp si inotatoare, formatiuni tumorale de culoare alb-galbuie, in forma de zmeura.
Tratament   Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.
Boala Dermatomicoza (mucegaiuri)
Parazit   Ciuperci inferioare din grupa Saprolegninae.
Simptome   Pestii par acoperiti cu vata.
Tratament   BS cu verde malachit.
Boala. Dermatita (boala acvariilor imputite!)
Agent patogen   Bacteriile existente in apa, in special Pseudomonas.
Simptome   Pe suprafata corpului, pete hemoragice, ulceratii, colorit mat, pierderea ochilor.
Tratament   Imbaiere timp de o ora, intr-o solutie de cloramfenicol solubil (injectabil) in concentratie de 1/50.000 sau permanganat de potasiu 1/100.000, timp de 10 minute.
Nota! Cine se alege cu o astfel de boala, mai bine se lasa de acvaristica!
Boala Ichtiofonoza
Parazit   Ciuperca Ichthyophonus hoferi. Imbolnavirea se produce daca pestele sanatos mananca dintr-un peste mort sau fecalele celui bolnav.
Simptome   Tulburari de echilibru, respiratie greoaie, greutate in miscari, noduli pe organe si tesuturi, ulceratii sau pete negre, inotatoare lipite, fragmentate, ochi proeminenti, abdomen inflamat, osatura deformata.
Tratament   Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.
Boala Plistoforaza
Parazit   Microsporidul Plistophora hyphessobryconis
Simptome   Pete alburii sau ulceratii, culoare palida, pesti inoata in pozitie aproape verticala, cu capul in sus.
Tratament   Nu se trateaza! Aruncati pestii bolnavi.
Boala Oodiaza (gris)
Parazit   Alge microscopice din grupa Dinoflagellata Oodium
Simptome   Inot molatic la suprafata apei, inotatoare lipite, iar pe corp si inotatoare apar chisti mici de culoare alb-galbuie (pestii par pudrati cu gris).
Tratament   BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina.
Boala Punctelor albe
Parazit   Protozorul ciliat Ichthyophthirius multifilis
Simptome   Pestii inoata agitati, se freaca insistent si repetat de orice intalnesc in acvariu, isi tin inotatoarele lipite, apoi refuza hrana, slabesc si mor.
Tratament   Se mareste temperatura in acvariul de carantina la 28-29 de grade Celsius si concentratia de sare la o lingura pentru zece litri de apa. BS si BL cu verde malachit, apoi cu tripaflavina.
Boala Chilodonelaza
Parazit   Chilodonella (la fel, si in infestarile cu Costia, Cyclochaeta sau Gyrodactylus)
Simptome   Inotatoare lipite, apoi zdrentuite, inot la suprafata apei, semne de sufocare, mucus excesiv pe corp, de culoare alb-albastruie.
Tratament   Temperatura apei la 28-29 de grade Celsius, BS si BL cu sare, verde malachit, apoi cu tripaflavina.
Boala Trichodiniaza
Parazit   Protozorul Trichodina
Simptome   Aproape imperceptibile - doar daca sunt afectate branhiile, pestii prezinta anorexie (inghit aer la suprafata apei).
Tratament   BS cu sare si/sau verde malachit.
Boala Distrugerea branhiilor
Paraziti   Diferite specii de viermi monogeni Ancyrocephalus, Gyrodactylus, Dactylogyrus, Heteronchocleidus buschkieli
Simptome   Anorexie, inot apatic la suprafata apei.
Tratament   BS si BL cu sare si repetarea tratamentului dupa 10 zile.
Atentie!  La toate formele de boala prezentate, acvariul trebuie dezinfectat cu formol, asa cum am mentionat mai sus.
Traian Dobre

Acvariu  |  Apa  |  Filtrare  |  Incalzire  |  Iluminare  |  Hrana  |  Pesti  |  Plante  |  Boli  |  Link-uri  |  Anunturi  |  Magazine
Despre noi  |  Contact
Acvaristica Webring este o proprietate a ACVARISTICA.COM. Copyright ©2002 - 2005 Acvaristica.COM. Termeni si conditii.
SEO Administrator