Cumpara aur online - repede, sigur si la costuri minime
 Acvariu  Apa  Filtrare  Incalzire  Iluminare  Hrana  Pesti  Plante  Boli  Link-uri  Anunturi  Magazine  Tips Inregistreaza-te!
Acvaristica

Quick Links
Eco-BioSystem  |  Acvaristica @ Google  |  TOP 50 acvaristica                            7717605 vizitatori  
Catalog
  Pesti
  Plante
  Noutati
Articole
  Lista
  Noutati
Bursa
  Anunt nou
  Diverse
  Hrana
  Pesti
  Plante
User
  LOGIN
  Inregistrare
  Galerii foto
  Filme
Linkuri
  Romanesti
  Straine
  Parteneri
  Recomanda
Webring
  Lista
  Insciere
4933 utilizatori
inapoi prin webring inainte prin webring la intamplare prin webring
Killi.NET - Portal al grupului de specii Killi
In curand - Raci de acvariu

Sa amenajam impreuna un acvariu   -  autor:  D-nul  Traian Dobre, redactor la trustul "Gazeta"

- Dar sa-l si intretinem corespunzator
- Inainte de a comanda/cumpara un acvariu, trebuie sa ne gandim de doua ori, ce vrem sa facem, ce urmarim

Sa incepem cu un inventar al elementelor necesare: acvariul propriu-zis, capac, sistem de iluminare, filtru interior sau exterior, substrat, plante si pesti.
Primul pas - analizam in ce scop folosim acvariul (carantina, maternitate, crestere pui, selectie adulti sau acvariu general, cu mai multe specii asociate).
Al doilea pas - stabilim iluminarea (puterea tubului fluorescent, care implica o anumita lungime a acvariului, astfel incat lumina sa nu se piarda in exterior si nici sa nu lase zone neiluminate; acvariul - mai lung cu 4-5 cm decat tubul sau 1.5-2 cm decat lampa). In cazul acvariilor cu latimea de pana la 30-35 cm, poate fi suficient un singur tub (daca nu urmarim o iluminare speciala!). La latimi mai mari, de 40-50 cm, vom folosi cel putin 2 tuburi fluorescente, astfel incat partea inferioara a suportului lampii sa acopere aproximativ 75 la suta din suprafata capacului acvariului.
Al treilea pas - alegem speciile de pesti. Pe Internet se gasesc date exacte referitoare la toate speciile. Cele mai multe nu fac "mofturi". Insa unele prefera apele putin adanci, in timp ce altele "sufera de claustrofobie", daca adancimea apei este sub 70 cm. De asemenea, nu putem asocia pesti pasnici cu rapitori.
Al patrulea pas - comandam un acvariu, pentru ca nici unul "de-a gata" nu corespunde cerintelor noastre.


Acvariu pentru carantina

Niciodata, orice ar fi si orice ni s-ar garanta, nu punem pestii cumparati/primiti alaturi de ceilalti pe care ii avem deja. Obligatoriu ii vom pune intr-un acvariu special de carantina, timp de 3-4 saptamani. Acesta nu are substrat si nici plante naturale. Pentru frumusete, putem fixa pe fund, doua trei plante artificiale. In general, astfel de acvarii sunt mici. De exemplu, Lxlxh=35x15x25 cm, in care intra aproximativ 10 litri de apa; 40x20x30 cm, in care intra aproximativ 20 litri de apa. Indiferent ce dimensiuni vom alege, pentru iluminat, este suficienta o lampa de 8 sau 10 w, nu mai mult decat sa vedem pestii si sa le urmarim starea de sanatate. Pentru tratamentul pestilor adusi, va rog sa (re)cititi pe acest site, articolul "Tubifex si boli"! Mentionez ca pestii, chiar daca sunt sanatosi, trebuie sa-i tratam ca si cum ar fi bolnavi. Cei care dau semne de boala trebuie scosi si aruncati imediat! Aeraea o asiguram numai cu o piatra cu bule fine.


Acvariu pentru maternitate

I se mai spune si puiernita. De asemenea, este un acvariu mic, in care ajung 10-15 litri de apa (daca specia nu are alte pretentii!). Iluminarea o asiguram cu o lampa de 8 sau 10 w. In loc de substrat, asezam iarba sintetica, fixata cu cateva pietre, iar la suprafata, un strat de plante naturale - sau in functie de cerintele speciei! Apa o aeram cu un filtru simplu, cu burete.


Acvariu pentru cresterea puilor

De asta data avem nevoie de un acvariu special, care sa asigure un volum relativ mare de apa si acces usor la curatarea interioara. Cred ca cele mai bune sunt cele "turtite". Iata doua exemple:
   1)  Lxlxh=62x35x20 cm, in care incap vreo 35 litri de apa; iluminat cu o lampa de 18/20 w;
   2)  Lxlxh=40x30x20 cm, in care incap aproximativ 20 litri de apa; iluminat cu o lampa de 15 w.
Sunt ciudate, dar eficiente!
Acvariile pentru pui le lasam fara substrat, pentru a le curata mai usor. Cum ne intereseaza si aspectul, asezam pe fundul vasului, fie plante sintetice, fie plante naturale sadite in jardiniere (cupe mici cu nisip), cat sa placa privitorului. La suprafata, lasam sa pluteasca plante naturale, dar nu in exces. Apa o aeram numai cu unul sau doua filtre simple, cu burete. Nu vom folosi filtre exterioare, deoarece riscam sa "mutam" toti puii in filtru! Pe masura ce puii cresc, ii putem transfera intr-un acvariu normal.
Atentie! O densitate mai mare de 5-10 pui mici la un litru de apa poate duce la moartea lor.


Acvariu obisnuit

Intrucat suntem "legati de maini" de dimensiunile tuburilor fluorescente, practic, avem putine alternative. Teoria spune ca dimensiunea "ideala" este data de o lungime egala cu inaltimea inmultita cu un factor de 1.5-2. Asa e si nu prea ...
Cazul in care folosim tuburi de 18/20 w, Lxlxh:
64 sau 62x35x45 cm - incap efectiv aproximativ 90 sau 85 litri de apa;
64/62x30x40 cm - incap efectiv aproximativ 67/65 litri de apa;
64/62x30x35 cm - incap efectiv aproximativ 57/55 litri de apa;
64/62x30x30 cm - incap efectiv aproximativ 48/46 llitri de apa.
Cazul in care folosim tuburi de 36/40 w, Lxlxh:
125x40x50 cm (se poate suplimenta iluminarea cu un tub de 18/20 w, nu de 36/40 w) - incap efectiv aproximativ 220 litri de apa;
125x40x45 cm - incap efectiv aproximativ 200 litri de apa;
125x35x45 cm - incap efectiv aproximativ 175 litri de apa;
125x35x40 cm - incap efectiv aproximativ 150 litri de apa;
125x35x35 cm - incap efectiv aproximativ 130 litri de apa;
125x35x30 cm - incap efectiv aproximativ 110 litri de apa;
125x30x40 cm - incap efectiv aproximativ 130 litri de apa;
125x30x35 cm - incap efectiv aproximativ 110 litri de apa;
125x30x30 cm - incap efectiv aproximativ 100 litri de apa.
Un acvariu obisnuit poate fi folosit pentru puii mai mari sau pentru selectia adultilor. Insa volumul efectiv de apa - din motive de economie - il alegem in jurul valorii de 50 de litri. Nu mai mult!
Nota.
   1)  Indiferent de tip, acvariul trebuie amplasat intr-un loc in care nu ajung razele soarelui.
   2)  Suportul/masa acvariului trebuie sa reziste la sarcini mari. De exemplu, un acvariu de 125x40x45 cm poate ajunge la o greutate totala de aproape 500 de kilograme!


Capacul acvariului

Indiferent ce acvariu avem, trebuie sa-l acoperim, pentru a proteja apa de praf si/sau pentru a nu lasa pestii (unele specii) sa sara in afara acvariului. Daca avem bani, comandam un capac cu lampa incorporata. Poate costa de la unu la patru milioane de lei vechi. Daca punga nu ne prea tine, mergem la cel mai apropiat geamgiu si luam un geam de 4-6 milimetri grosime, mai lung si mai lat cu 1.5-2 cm decat acvariul. Il rugam pe geamgiu sa-l slefuiasca putin, cu o piatra abraziva, ca sa nu ne taiem. Un astfel de capac ajunge cu greu la 100 000 lei vechi. Mai avem nevoie de patru dopuri de cauciuc (se gasesc la menaj, pentru astuparea sticlelor obisnuite), pe care le asezam cu partea mai mare in jos, la colturile acvariului. Deasupra punem lampa, fixata intr-o carcasa. La acvariile mari/lungi, cu pereti grosi de 10 mm, mai sunt necesare inca doua dopuri, asezate pe peretii lungi, undeva in zona centrala.


Sistem de iluminare

Lampa cu tub fluorescent, obligatoriu, o vom monta intr-o carcasa de tabla (seamana cu o tava de copt cozonacii, cu gura in jos), pentru a nu pierde lumina. Lungimea carcasei este egala cu cea a lampii.

Iata cateva lungimi:
- pentru lampa de 15 (16) w - 36 cm;
- pentru lampa de 18 (20) w - 60 cm;
- pentru lampa de 36 (40) w - 120 cm.
Carcasa o vom vopsi cu emaur alb in interior, iar la exterior, fie tot in alb, fie cu o culoare potrivita mediului/camerei.
Neaparat, pentrui acvariile obisnuite, lampile vor fi prevazute cu reflectoare de lumina. Daca avem bani, cumparam unul din comert. Daca nu avem suficienti bani, comparam folie menajera de aluminiu, pe care o lipim in interiorul carcasei. Reflectorul constituie initial o cheltuiala in plus, dar in timp ne recuperam investitia, prin economie de curent electric.
  
Carcasa pentru o singura lampa

Filtru

Pentru acvariile mici, cu un volum efectiv de pana la 30 de litri si fara substrat, este bine sa folosim filtre simple, cu burete, care asigura si aerarea printr-o pompa de aer (vibrator). Pentru acvariile mai mari, prevazute si cu substrat, cele mai bune filtre sunt cele exterioare.


Substrat. Pietris sau nisip?

Iarasi am ajuns la un punct de blocaj! Ce punem pe fundul acvariului? Pietris sau nisip? Raspuns: depinde ce urmarim! Oricare ar fi substratul ales, nu trebuie sa provina din mediu sarat (litoral) sau calcaros (cariere calcaroase). Vom utiliza numai substrat provenit din rauri sau cariere formate in albia raurilor. Sau cumparat de la magazinele de acvaristica (este cam scump!). Inainte de a-l introduce in acvariu, trebuie sa-l spalam in multe ape, pana cand apa ramane curata. Apoi il fierbem timp de o ora sau o ora si jumatate, dupa care il spalam bine din nou.


Acvariu cu pietris

Pietris - Avantaje: permite plantarea uniforma a substratului; in primele zile este foarte estetic; permite substantelor hranitoare din apa (nitrati sau azotati - este aceeasi substanta, indiferent cum am denumi-o) sa ajunga usor la radacinile plantelor; se spala usor, in mai putine ape dacat nisipul.
  - Dezavantaje: se incarca repede cu alge si nu mai reflecta lumina in acvariu; mizeria depusa sub pietre nu se poate elimina, decat facand curatenie generala (cam la o luna sau o luna si jumatate - altfel apa se impute, iar pestii se pot imbolnavi si muri!); plantele pot fi smulse mai usor de catre pesti; nu se pot crea pante care sa ghideze mizeria catre filtru.
Nisip - Avantaje: isi pastreaza stralucirea luni de zile; fixeaza bine radacinile plantelor; mizeria (resturi de hrana, parti mici de plante rupte de pesti, excrementele pestilor) poate fi ghidata catre filtru si evacuata; curatenia generala/respalarea se face mai rar, la 4-6 luni.
  - Dezavantaje: din cauza pantelor (implica grosimea neuniforma a substratului), plantele nu pot fi distribuite uniform, creand dezechilibru in peisaj; se spala mai greu; permite mai putin substantelor hranitoare din apa sa ajunga la radacinile plantelor (acest lucru nu constituie o problema vitala!).


Pante de colectare

In cazul in care folosim nisip, vom crea pante care sa permita ghidarea mizeriei catre o anumita zona. Pot fi intalnite doua situatii:
a) acvariu cu lungimea maxima de 70 cm;
b) acvariu cu lungimea peste 70 cm.
In primul caz, la un acvariu cu lungimea de 62-64 cm, se stabileste un punct inalt de aproximativ 7 cm, intr-un colt din spate, opus filtrului. Pantele trebuie sa coboare astfel incat sa ajunga la 0 (zero) in zona de actiune a filtrului. Curentii din apa (creati de filtru si pesti) trimit toate mizeria la filtru, iar substratul ramane curat.


In al doile caz, este bine sa avem doua filtre, iar punctul cel mai inalt sa se situeze undeva in centru-spate.


Daca un acvariu este mare, in jur de 200 de litri de apa, filtrul trebuie sa vehiculeze 600-800 litri pe ora. Debitul mare va crea un curent atat de puternic in acvariu, incat va deranja pestii si plantele. Iata de ce sunt necesare doua filtre. In plus, la un acvariu lung, punctul cel mai inalt al nisipului ar ajunge la 12-14 cm, ceea ce nu se recomanda (inestetic). Asa ca sunt necesare doua directii distincte, cu o creasta comuna.


Plantarea

In principiu este simplu: "piticii" in fata, "uriasii" in spate si "frumosii" in fata, "uratii" in spate! In realitate, plantarea depinde de gustul fiecaruia.
Doar un sfat: plantele care cresc inalte si stufoase le vom pune in spate, iar celelalte, pe linia mediana longitudinala. In partea din fata lasam liber, pentru a ne bucura de frumusetea pestilor. De asemenea, putem crea o concentrare mai mare de plante in mijlocul acvariului sau intr-un colt din spate.


Acomodarea pestilor

Gata! Am terminat toate demersurile preliminare. Umplem acvariul cu apa de la robinet (in care adaugam sare fara iod, o lingurita la zece litri de apa), pe care o turnam cu o cana mare in causul palmei, undeva in zona filtrului, pentru a nu deranja substratul. La jumatate ne oprim, plantam vegetatia si refacem partial substratul/pantele (daca este cazul). Continuam umplerea pana la 3-5 cm fata de partea superioara. Pornim filtrul. Dupa 5-7 zile, timp necesar limpezirii si eliminarii clorului - perioada in care punem zilnic un varf de cutit.spatula cu mancare pentru pesti (!) - acomodam pestii cu noul mediu, pentru a preveni socul de Ph (aciditate). In acest scop, punem pestii intr-o cantitate cat mai mica de apa provenita din mediul lor (alt acvariu sau carantina). Turnam apa din noul acvariu, cate putin, pana dublam sau chiar triplam cantitatea initiala de apa. Operatiunea trebuie sa dureze 10-15 de minute (in special in cazul puilor). Abia acum putem sa le dam drumul in noul acvariu. Dar sa nu fie exagerat de multi! Teoria spune ca densitatea optima ar fi de 1 cm peste/1 litru apa.


Ciclarea, doar o poveste?

"Filosofia" mondena spune ca un acvariu nou trebuie ciclat, inainte de a fi populat. Inseamna sa punem foarte putini pesti la inceput, specii mai rezistente si putina mancare. Bacteriile existente de la mama-natura vor incepe imediat inmultirea si prelucrarea resturilor de hrana si excrementelor, pe care le vor transforma - in procesul de putrefactie - in amoniac, o substanta chimica otravitoare. Alte bacterii se vor "bucura", transformand amoniacul in azotiti (nitriti - saruri ale acidului azotos)), de asemenea substante chimice otravitoare. Acum intervin "baietii buni" (alte bacterii specializate), care duc ciclul azotului (nitrogenului) mai departe si transforma azotitii in azotati (saruri ale acidului azotic). Azotatii sunt partial "buni", in sensul ca sunt un ingrasamant folosit de plante. Ciclarea primara (dezvoltarea tuturor coloniilor de bacterii) dureaza vreo 30 de zile, iar una completa se poate intinde pana la 4-6 luni! Teoria ciclarii ar trebui sa ne ajute, sa muncum mai putin la acvariu, sa schimbam din apa mai rar. Numai ca ...
Marirea concentratiei de azotati este aproape la fel de nociva/toxica pentru pesti, cum sunt amoniacul si azotitii. Iata de ce trebuie sa schimbam saptamanal 10-25 la suta din apa acvariului, indiferent daca este ciclat sau nu. Asa ca eu zic sa populam complet acvariul inca de la inceput, iar ciclarea se face de la sine, in timp.
In urma cu 20-30 de ani, habar nu aveam de ciclul azotului si de ciclarea acvariului sau de sindromul acvariului nou, dar faceam acvaristica ... Si aveam pesti frumosi si sanatosi!


Intretinarea acvariului

Pe langa schimbarea periodica a unei parti din apa (niciodata la mai mult de doua saptamani!), trebuie sa eliminam cat mai des (cam la acelasi interval de timp) algele. Inmultirea lor in exces este daunatoare plantelor si opacizeaza mirificul peisaj acvatic. In acest scop, avem nevoie de o racleta cu care razuim fiecare geam lateral. Apoi, continuam curatarea cu un burete, pana cand geamul devina "cristal". Algele ramase in suspensie ajung invariabil in filtru.
La un interval mai mare de timp (4-6 luni; mai des in cazul pietrisului), este bine sa facem curatenie generala.
Scoatem 10-20 de litri din apa acvariului (ideal ar fi 50% din cantitatea totala de apa, pentru a pastra cat mai multe bacterii), pe care ii punem in alt acvariu sau intr-un vas de plastic (butoias). In acelasi vas depozitam plantele si pestii. Vasul il aeram cu o piatra, prin intermediul unui vibrator.
Scoatem tot substratul (ne va deranja mirosul urat!), il spalam in mai multe ape, il fierbem o jumatate de ora si il spalam din nou (trebuie sa eliminam orice mizerie ramasa in substrat).
Daca putem cara acvariul pana la baie/spalatorie, il spalam in interior cu putin detergent si il limpezim cu apa multa. Daca este prea mare si prea greu, il spalam la pozitie cu sare gema (sare bruta, fara iod) in exces, frecand bine fundul si peretii laterali. Apoi, adaugam repetat cantitati mici de apa (3-10 litri), pe care le scoatem dupa fiecare limpezire.
Cand acvariul este curat, reluam amenajarea. Completam apa numai cu apa statuta (5-7 zile), fara clor.


In loc de concluzii

Vi se pare o corvoada? In caz afirmativ, renuntati la acvaristica. Nu se poate pune problema lipsei de timp, daca sunteti pasionati. Trebuie sa iubiti pestisorii de acvariu si sa nu-i tratati ca pe niste obiecte lipsite de viata!

Traian Dobre

Acvariu  |  Apa  |  Filtrare  |  Incalzire  |  Iluminare  |  Hrana  |  Pesti  |  Plante  |  Boli  |  Link-uri  |  Anunturi  |  Magazine
Despre noi  |  Contact
Acvaristica Webring este o proprietate a ACVARISTICA.COM. Copyright ©2002 - 2005 Acvaristica.COM. Termeni si conditii.
SEO Administrator